Κωνσταντίνος Βλαχοδημητράκος
Μελέτη και υλοποίηση προκατασκευασμένων κατοικιών

Γραφείο 2310 330216
Κινητό 6993 971046
Φαξ 2310 308069

Ειδικές μελέτες

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Είναι ασαφές για εσάς το τί σημαίνει αλλά και γιατί «συμφέρει» ένα  οικολογικό - πράσινο κτίριο;

  • Πράσινο κτίριο είναι το κτίριο που είναι ενεργειακά αποδοτικό, ανθεκτικό και δημιουργεί-συντηρεί ένα εσωτερικό περιβάλλον υγιεινό και θερμικά άνετο.
  • Σημαίνει, επίσης, την βέλτιστη αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών όσων αφορούν τα οικοδομικά υλικά καθώς και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  • Χρησιμοποιεί λιγότερο νερό χρήσης.
  • Χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για ζεστά νερά χρήσης.
  • Είναι υγιεινό το εσωτερικό του περιβάλλον.

Ξεκινώντας ένα Πράσινο Κτίριο μαζί μας

Ενεργειακή απόδοση: Το σπίτι χρησιμοποιεί όσο το δυνατό λιγότερη ενέργεια. Όποτε και όπου είναι εφικτό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα τα οποία εξ’ ορισμού δεν είναι ανανεώσιμα.

Διατήρηση των φυσικών πόρων: Αυτός είναι ο ευρύς στόχος μας αναγνωρίζοντας ότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι.  Γύρω μας υπάρχουν δέντρα, μεταλλεύματα, ορυκτά, νερό και πολλοί άλλοι φυσικοί πόροι, που όμως έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν.  Θα πρέπει πλέον όλοι τους να καταναλώνονται με περίσκεψη. Μέσα από αυτό το πρίσμα, οι περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον και το χαμηλό κόστος συντήρησης γίνονται πλέον κι όσο ποτέ άλλοτε σημαντικά χαρακτηριστικά για ένα σπίτι. Μη ξεχνάμε ποτέ ότι η μεγαλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον μετά την μόλυνση είναι η κατανάλωση των φυσικών του πόρων. 

Εξαιρετική ποιότητα του εσωτερικού αέρα: Τα πράσινα σπίτια έχουν σχεδιαστεί για να είναι «υγιή σπίτια».  Ένα πράσινο σπίτι δεν πρέπει να έχει προβλήματα με υγρασία, μούχλα ή ραδόνιο.  Τα οικοδομικά υλικά, τα έπιπλα, τα χρώματα και τα φινιρίσματα δεν θα πρέπει να περιέχουν τοξίνες και ερεθιστικές ή/και αλλεργιογόνες ουσίες για καθαρότερο εσωτερικό αέρα. Τα σπίτια, εκτός του φυσικού αερισμού που εξασφαλίζεται με τον άρτιο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, μελετάμε αν χρειάζονται και μηχανική υποστήριξη για την ανανέωση του αέρα, ώστε να εξασφαλίζεται πάντοτε μια σταθερή ροή καθαρού αέρα.
 

Γιατί το «πράσινο-οικολογικό σπίτι» ξαφνικά έγινε το ζητούμενο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το πράσινο οικολογικό κτίριο μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας.

Η «βιώσιμη ανάπτυξη» όπως αλλιώς λέγεται η ανάπτυξη τέτοιου είδους κτιρίων δεν είναι ακριβώς ένα νέο φαινόμενο, αλλά έχει ρίζες σε προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν για να αλλάξουν τον τρόπο αλλά και τις αρχές κατασκευής των κατοικιών.  Το κόστος της ενέργειας είναι αυτό που πλέον μας αφύπνισε.  Η φρενίτιδα στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική που άρχισε με την κρίση της ενέργειας της δεκαετίας του 1970 ξεθύμανε όταν οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν.  Χάθηκε τότε ένα ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη περισσότερο ενεργειακά αποδοτικών σπιτιών ώστε να έχουν φθηνότερο κόστος στη θέρμανση και ψύξη.  Τώρα πλέον που οι τιμές της ενέργειας – καυσίμων ανεβαίνουν συνεχώς έχουμε και πάλι το κίνητρο.

Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή είναι ένας άλλος παράγοντας.  Το λιώσιμο των παγετώνων, οι ξηρασίες, οι καταιγίδες και τα λοιπά ακραία καιρικά φαινόμενα έκαναν πολλούς από εμάς να σκεφτούν διαφορετικά.  Οι ερευνητές αποδίδουν τουλάχιστον μερικά από αυτά τα φαινόμενα σε μια σταδιακή αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλείται από την ενέργεια που καταναλώνεται καθημερινά για θέρμανση και ψύξη αλλά και στη βιομηχανική παραγωγή, την κίνηση των αυτοκινήτων κλπ.  Τα σπίτια είναι σημαντικό μέρος αυτής της εξίσωσης και συνεισφέρουν αρνητικά στην κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου επειδή καταναλώνουν πολλή ενέργεια.  Έτσι τελικά υπολογίζουμε ότι είναι μεγάλο το ποσοστό του "αποτυπώματος του άνθρακα"  που οφείλεται στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη.  Έχουμε πλέον μια αποδεδειγμένη άμεση σχέση ανάμεσα σε αυτό που καταναλώνουμε στο σπίτι μας ή στο γραφείο μας και τον κόσμο γύρω μας.

Γνωρίζουμε περισσότερα για το πώς λειτουργούν τα σπίτια από ότι παλαιότερα. Η επιστήμη εξελίχθηκε και μελετά πλέον σε βάθος τους διάφορους «μηχανισμούς λειτουργίας» των κτιρίων.  Υπάρχουν κατασκευαστικές λύσεις που δημιουργούν πιο ανθεκτικές κατοικίες αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και πιο υγιεινά σπίτια από τα συμβατικά.  Αυτή η αυξημένη τεχνική ικανότητα επέτρεψε ώστε να εφαρμοστούν λογικές, τεχνικά προσιτές και λιγότερο δαπανηρές πρακτικές σε όλα τα είδη των αρχιτεκτονικών στυλ με ταυτόχρονη αύξηση της στατικής τους αντοχής.

Τέλος, ο χρόνος ήταν ο σωστός για μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης.  Οι υποστηρικτές του αειφορικού κτιρίου έχουν κάνει τα βήματα που απαιτούνται ακριβώς τη σωστή στιγμή.  Είναι προφανές ότι όλοι είναι έτοιμοι για μια αλλαγή.  Το κυριότερο;  Η οικοδομική βιομηχανία είναι έτοιμη να ακολουθήσει.  Είναι  γεγονός πλέον ότι τα πράσινα σπίτια μπορούν να είναι φτιαγμένα από υλικά που διαρκούν περισσότερο, έχουν λιγότερα προβλήματα, αυξημένη στατική αντοχή και είναι φθηνότερα στη χρήση .

Γιατί ένα σπίτι με ξύλινο σκελετό-κέλυφος  είναι οικολογικότερο από οποιοδήποτε άλλο;

Το ξύλο βοηθά στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης της ενέργειας με διάφορους τρόπους.  Μελέτες αξιολόγησης του κύκλου ζωής του δείχνουν ότι έχει σημαντικά λιγότερο «ενσωματωμένη ενέργεια» από ότι ο χάλυβας ή το σκυρόδεμα, όρος που αναφέρεται στην ενέργεια που απαιτείται για την εξαγωγή, την επεξεργασία, την κατασκευή, και τη μεταφορά ενός υλικού ή προϊόντος. Δεδομένου ότι περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνεται στον ανεπτυγμένο κόσμο πηγαίνει προς θέρμανση, ψύξη, φωτισμό αλλά και τη λειτουργία των συσκευών σε μη βιομηχανικά κτίρια, είναι λογικό ότι ο κεντρικός στόχος του αειφόρου σχεδιασμού είναι η μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται.  Το ξύλο συμβάλλει μοναδικά στην ενεργειακή απόδοση επειδή η κυτταρική δομή του περιέχει θύλακες αέρα που περιορίζουν την ικανότητα να διέρχεται η θερμότητα, το οποίο το καθιστά αυτομάτως καλύτερο μονωτικό από ότι άλλα υλικά.  Είναι 400 φορές καλύτερη από το ατσάλι και 15 φορές καλύτερη από το μπετόν.  Λόγω της υψηλής αγωγιμότητάς τους, ο χάλυβας και το σκυρόδεμα, και μόνο λόγω θερμογεφυρών, απαιτούν περισσότερη μόνωση ώστε να έχουν το ίδιο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης με το ξύλο.  Έτσι σε πολλές περιπτώσεις που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ο  παράγοντας του κόστους της μόνωσης, τα σπίτια με ξύλινο σκελετό είναι μονόδρομος.

Για εμάς είναι εύκολο να πετύχουμε τα παραπάνω για τρεις λόγους:
1. Διαθέτουμε «κάθετη μονάδα» σχεδιασμού, αποκλειστικών πιστοποιημένων προμηθευτών, και οργάνωσης.
2. Διαθέτουμε πολύ μεγάλη πείρα έχοντας οι ίδιοι τη δυνατότητα πιστοποίησης CE & ISO όπου απαιτηθεί.
3. Σε κάθε έργο μας κάνουμε τον πελάτη μας συνεργάτη εκπαιδεύοντάς τον και μαθαίνοντάς του τα πάντα γύρω από το σπίτι στο οποίο πρόκειται να περνάει σχεδόν το μισό χρόνο της καθημερινότητάς του, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε μια κατοικία που να εξυπηρετεί ακριβώς τις ανάγκες του και να μην είναι «κουραστική» η χρήση της.  Εμείς μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πράσινο σπίτι χαρίζοντάς σας το επόμενο βήμα στην ποιότητα ζωής σας!

ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
   
Είναι η απόλυτα σωστά μονωμένη κατοικία και ενεργειακά μηδενικής κατανάλωσης.  Κατατάσσεται επίσημα στην κατηγορία «μηδενικής κατανάλωσης» που είναι η πρώτη κατηγορία στις βαθμίδες κατάταξης, ανώτερης αυτής της Α+.  Απαιτείται όμως ιδιαίτερη μέριμνα, τεχνογνωσία και τεχνολογία γι’ αυτό.  Βασικό χαρακτηριστικό όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι η ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά τη χρήση της.  Είναι κάτι διαφορετικό, όμως ίσως τις περισσότερες φορές «οικολογικό σπίτι» και παθητική κατοικία επιβάλλεται να συνυπάρχουν.  Όπως έχουμε ξανατονίσει, οι κατοικίες μας με το δικό μας σύστημα κατασκευής «ξύλινος σκελετός που ενσωματώνεται σε ξύλινα μονωμένα πάνελς», με το δικό μας τρόπο μελέτης, την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, την απόλυτα προσεγμένη κατασκευή αλλά και την εφαρμογή με σχολαστικότητα όλων των μελετών μας, είναι ικανές να πετύχουν σχεδόν την απόλυτη θερμομόνωση, μηδενική ενεργειακή κατανάλωση και να καταταγούν στην ανώτερη ενεργειακή κατηγορία που είναι αυτή της «μηδενικής κατανάλωσης-παθητική κατοικία» ενώ υπερτερούν έναντι σχεδόν όλων των άλλων κατοικιών με διαφορετικό τρόπο κατασκευής.

Διαθέτουμε όλην την τεχνογνωσία να εκπονήσουμε μελέτες και να κατασκευάσουμε προκατασκευασμένες «παθητικές κατοικίες» στα εργοστάσια με τα οποία συνεργαζόμαστε, πράγμα που ήδη κάνουμε, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση, εκτός της πιο ειδικής θερμομόνωσης, ενός πιο εξειδικευμένου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος μελέτης και κατασκευής ενός τέτοιου σπιτιού.  Αν όμως σας ενδιαφέρει και είστε πρόθυμοι να διαθέσετε περίπου 40% επιπλέον του αρχικού «συμβατικού» κόστους κατασκευής, πραγματικά το αποτέλεσμα διαβίωσης θα σας αποζημιώσει.
 
Μια τέτοια κατοικία είναι προτιμότερο, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, να κατασκευαστεί στις ψυχρότερες κλιματικές ζώνες της Ελλάδας.
Επίσης σε μια τέτοιου είδους κατοικία απαιτείται ο ηλεκτρομηχανολογικός της εξοπλισμός και τα διάφορα συστήματα (πχ. χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή ανεμογεννητριών) να είναι υψηλής τεχνολογίας, αλλά ακόμα και να παράγεται ενέργεια για ιδία χρήση κι όχι για διάθεση μέσω σύνδεσης σε άλλα δίκτυα πχ. της ΔΕΗ.  Απαραίτητοι είναι επίσης και οι μετρητές ενέργειας, τα συστήματα αντιστάθμισης (ελέγχου θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού κλπ) καθώς και η χρήση διαφόρων αυτοματισμών.
 
Οι προκατασκευασμένες κατοικίες μας είναι ικανές και διαθέτουν όλες εκείνες τις προδιαγραφές αλλά και τις πιστοποιήσεις (υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης κλπ) ώστε να προσαρμοστούν κατάλληλα και να «συνεργαστούν» με τέτοιου είδους συστήματα ώστε να έχουμε πραγματικές προδιαγραφές «παθητικής κατοικίας». Μπορούν  εύκολα θερμομονωτικά να «σφραγιστούν» ώστε οι εσωτερικές συνθήκες διαβίωσης να είναι απόλυτα ελεγχόμενες χωρίς να υπάρχουν ανεξέλεγκτες απώλειες θερμότητας.

Είμαστε σε θέση να τις πιστοποιήσουμε ενεργειακά βάση και διεθνώς αναγνωρισμένων Ευρωπαϊκών Προτύπων όπως ορίζονται και στον «Νέο Οικοδομικό Κανονισμό», για να «κερδίσετε» και το μπόνους του +10% στο συντελεστή δόμησης όπως προβλέπεται σε αυτόν.  Για το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε με συγκεκριμένα τεχνικά γραφεία του εξωτερικού.

Τέλος, σημειώνεται ότι σχεδιάζεται σε μερικά χρόνια όλες οι κατοικίες να κατατάσσονται στην κατηγορία της «παθητικής κατοικίας».