Κωνσταντίνος Βλαχοδημητράκος
Μελέτη και υλοποίηση προκατασκευασμένων κατοικιών

Γραφείο 2310 330216
Κινητό 6993 971046
Φαξ 2310 308069

Μελέτες αρχιτεκτονικών

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Τί γίνεται με τους μελετητές ή και κατασκευαστές οι οποίοι έχουν εμπειρία από μελέτες και μάλιστα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό και γιατί χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε τέτοιου είδους κατασκευές;

Ο σχεδιασμός μας και οι κατασκευές μας αφορούν σπίτια οικολογικά, υγιεινά να τα ζεις και χωρίς προβλήματα.

Ο ολοκληρωμένος αρχικός σχεδιασμός στο γραφείο, μαζί με την παρακολούθηση της εκτέλεσης της προκατασκευής του σπιτιού σας στο εργοστάσιο αλλά και η επισταμένη επίβλεψη κατά το στήσιμό του είναι σαν μία αλυσίδα, που όταν σπάσει ένας κρίκος, καταστρέφεται όλη η αλυσίδα!  Ποιά είναι όμως τα βήματα που το γραφείο μας ακολουθεί σε κάθε μελέτη και κατασκευή, ώστε να έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και άρα το αποτέλεσμα που επιθυμούμε;

Γίνεται πάντα μία αρχιτεκτονική προμελέτη που περιλαμβάνει όλα εκείνα που έχουν να κάνουν με τον «πράσινο-οικολογικό σχεδιασμό»:  Ορόφους και διαρρύθμιση, βιοκλιματικό σχεδιασμό με διαχωρισμό παθητικών και ενεργητικών συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο αρχιτεκτονικής μελέτης. Παράθυρα, μπαλκονόπορτες, προσανατολισμός κτιρίου (μείωση χρήσης τεχνικού φωτισμού).  Στο σημείο αυτό ασχολούμαστε για πρώτη φορά με τη σωστή ηχομόνωση, την οπτική άνεση της κατοικίας μας, και το δροσισμό της το καλοκαίρι που για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας αποτελεί πρόβλημα. Λεπτομέρειες παθητικών ηλιακών συστημάτων (πχ. υπολογισμός τοίχου Trombe ή φυτεμένη στέγη ή συστήματα σκίασης ακόμα και με κατάλληλη φύτευση). Εκλογή οικολογικών υλικών και δημιουργία συνθηκών φυσικού αερισμού και φωτισμού καθώς και της γύρω φύτευσης κατά τις απαιτήσεις των κανονισμών και της πολεοδομίας. Οι τοίχοι εκτίθενται σε άνεμο και τη βροχή;  Αξιοποιούμε στο έπακρο τη νότια πλευρά και λιγότερο τη βορεινή. Ένα υψηλής ποιότητας «φράγμα ανέμων» είναι ένα βασικό συστατικό για ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι.

Προτεινόμενες τοποθεσίες του μηχανολογικού εξοπλισμού θέρμανσης και κλιματισμού καθώς και του συστήματος διανομής.  Άλλα συστήματα καθώς και προτάσεις για χρήση ενεργητικών συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρώτη διαμόρφωση υδραυλικών και ζεστών νερών χρήσης.  Μπορεί επίσης να γίνει μια πρώτη εκτίμηση του επιπέδου της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, προεκτιμώντας την εξωτερική θερμομόνωση δηλαδή ουσιαστικά το πάχος της εξωτερικής τοιχοποιίας, σύμφωνα με την περιοχή.

Ακολουθεί η στατική προμελέτη:  Σύμφωνα πάντα και εδώ με τις απαιτήσεις της περιοχής αλλά και χρήσης καθορίζουμε τις διατομές που θα χρησιμοποιήσουμε. Στη συνέχεια ακολουθεί επανέλεγχος και συσχέτιση όλων των παραπάνω προμελετών ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι «πλησιάζουμε» στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διατηρώντας τους κεντρικούς στόχους στο μυαλό μας συνεχίζουμε τις μελέτες ώστε να περάσουμε στο στάδιο των τελικών μελετών που είναι ταυτόχρονα και μελέτες εφαρμογής.  Σε κάθε βήμα καλούμε τους ιδιοκτήτες ή τους στέλνουμε σχέδια ώστε να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για το σπίτι του από τη στιγμή που αρχίζει ο σχεδιασμός του ως τη στιγμή που θα του παραδοθεί το κλειδί.

Συζητάμε και καθορίζουμε κάθε ανάγκη του ώστε να τη λύσουμε με το βέλτιστο τρόπο.  Γίνονται σχέδια προοπτικά ή και φωτορεαλιστικά, ενώ προτείνεται η λύση εκείνη του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που δεν θα δημιουργήσει  προβλήματα στη χρήση, καθώς και η χρήση διαφόρων αυτοματισμών.  Τέλος θα γνωρίζετε από την αρχή πού θα γίνουν όλες οι ηλεκτρικές και υδραυλικές σας εγκαταστάσεις αλλά κι ότι άλλο χρειαστεί.

Η αρχιτεκτονική μελέτη σχετίζεται άμεσα με τον οικολογικό σχεδιασμό αλλά και με όλες τις υπόλοιπες μελέτες.  Αναλογιστείτε πόσες φορές ευχηθήκατε οι περισσότεροι από εσάς ένα σώμα κολοριφέρ να βρισκόταν κάπου αλλού τοποθετημένο ώστε να διαμορφωνόταν διαφορετικά ο χώρος σας;
Αλλά να και κάτι που ίσως δεν σκεφτήκατε.  Μπορεί πχ τα χαλιά ή και τα έπιπλα να υποβαθμίσουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα;  Υπάρχουν υλικά που εκπέμπουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, μια διαδικασία που ονομάζεται αεριοποίηση;

Πηγές ρύπανσης του εσωτερικού αέρα είναι πχ. οι μοριοσανίδες μέσης πυκνότητας άλλα και προϊόντα που περιέχουν φορμαλδεΰδη.

Χρώματα και φινιρίσματα που περιέχουν υψηλά επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων δημιουργούν κακή ποιότητα εσωτερικού αέρα, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν ευαισθησίες  σε κάποια χημικά.

Χρησιμοποιούμε προϊόντα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε τέτοιες ουσίες. Για παράδειγμα, κάποιες χρωστικές είναι πλούσιες σε πτητικές οργανικές ενώσεις, (η βάση απόχρωσης του χρώματος), ενώ άλλες  δεν είναι. Διαβάζουμε πάντα και τα ψιλά γράμματα.

Γνωρίζετε ότι ακόμα ότι και τα χαλιά αλλά και τα μαξιλάρια εκπέμπουν χαμηλά επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων;  Η κάλυψη με τάπητες δεν είναι η καλύτερη επιλογή για επιστρώσεις δαπέδων σε γενικές γραμμές, επειδή μπορεί να παγιδεύσει ρύπους που δεν θα συσσωρεύονταν σε ένα «γυμνό» πάτωμα (πχ ακάρεα σκόνης, χημικών ρυπαντών, κλπ).  Μια προφανώς  καλύτερη λύση είναι η επιλογή προϊόντων χαμηλών εκπομπών.

Αλήθεια το μάρμαρο για δάπεδο τι αίσθημα σας προκαλεί αμέσως;  Πιθανόν το μυαλό σας πάει στο «το χειμώνα δεν θα μπορώ… θα κρυώνουν τα πόδια μου… θα φοράω πάντα παντόφλες και κάλτσες…».  Η θερμική άνεση λοιπόν είναι ακόμα ένα ζητούμενο.  Τί είναι όμως η θερμική άνεση;  Έχει σχέση με την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ εμάς και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε.  Η προσεκτική και διαφορετική κατά περίπτωση επιλογή δομικών υλικών είναι ακόμα ένα ζητούμενο.  Περιλαμβάνεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και το κάνουμε μαζί.  Γι’ αυτό λέμε ότι σε κάθε έργο γινόμαστε συνεργάτες, εξηγώντας σας βήμα – βήμα το κάθε τι, ακόμα και για τα χαλιά ή τα υφάσματα που θα διαλέξετε!

Στην προκατασκευή αυτού του είδους πολύ λίγα είναι τα πράγματα που μπορούμε να επιλέξουμε επί τόπου στο έργο.  Όλα πρέπει να μελετηθούν από την αρχή. Αυτό όμως είναι που εγγυάται και το άψογο αποτέλεσμα.  Οι αποκλίσεις σε τέτοιου είδους κατοικίες μεταξύ μελέτης και κατασκευής μπορεί να είναι ακόμα και μηδενικές ενώ σε άλλου είδους κατασκευών κάτι τέτοιο είναι τρομερά δύσκολο να επιτευχθεί.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός είναι το ατού μας!  Μπορούμε και το κάνουμε!